10 juni 2007

HIV-mannen



Två har hittills smittats med hiv av honom

Christer Aggett, 32, greps tisdagen den 5 juni, misstänkt för att medvetet ha smittat och försökt smitta unga flickor med hiv.
Han häktades i torsdags, som på sannolika skäl misstänkt för att ha smittat två flickor (grov misshandel) och dessutom för att ha försökt smitta ett stort antal flickor (försök till grov misshandel).
Han medger att han smittat en av flickorna.
Hittills har två flickor konstaterats vara hivpositiva och polisen har hunnit förhöra 16 av hundratals flickor han varit i kontakt med.
Åtal skall väckas senast fredag den 21 juni

Hiv-smitta
Kan bara överföras vid intima, sexuella kontakter och genom smittat blod. Hiv kan således överföras på följande sätt:
Vid oskyddat sexuellt umgänge med en hivsmittad person (oralsex, analsex och vaginalsex)
Vid transfusion av hivsmittat blod
Genom överföring av smittat blod då sprutnarkomaner delar sprutor från en hivsmittad mor till barnet under graviditeten, vid förlossningen eller i samband med amning.
Skydda dig
Använd alltid kondom då penis förs in i slidan, munnen eller ändtarmen. Kondomen måste sitta på under hela samlaget. Slicka inte tjejs könsorgan utan skydd.
Om du är sprutnarkoman, dela aldrig sprutor med andra.
Smittorisken
Vid vaginala samlag är risken att kvinnan smittas 0,2 procent och för mannen är risken 0,009 procent per samlag. Vid analsex är risken någonstans mellan 0,1 till 0,3 procent.
Så vanligt
I Sverige beräknas cirka 4000 personer leva med hiv. Under 90-talet upptäcktes det cirka fem fall av hivinfektion varje vecka. Sedan 2002–2003 upptäcks det i snitt åtta fall i veckan. Hiv har alltså ökat i Sverige.

Källa: aidsjouren

Hämtat från Aftonbladet.


10 tips till föräldrar med surfande barn

1. Följ med ditt barn ut på nätet.
2. Tala med ditt barn om internet.
3. Uppmuntra god etik.
4. Kom överens om hur internet ska användas.
5. Uppmana ditt barn att vara återhållsam med personlig information.
6. Låt inte ditt barn ensamt träffa okända som det fått kontakt med på nätet.
7. Hjälp ditt barn att förstå att informationen på internet kan vara falsk.
8. Var inte för kritisk mot ditt barns nyfikenhet.
9. Rapportera information och händelser som du bedömer vara olagliga.
10. Tekniska lösningar kan vara ett stöd att hantera internet.

Källa: Aftonbladet.



Vi föräldrar har också ett ansvar. Det är dags att ta det. Det är dags att kräva krafttag mot dessa slödder som går lösa där ute. Nästa gång är det kanske mitt barn. Eller ditt.

Det tänker jag fan i mig inte acceptera!


Andra bloggar om: , ,

5 har en åsikt:

Eklindh sa...

Självklart har föräldrar ett ansvar. Men att skylla allt på "slödder" är att göra det lätt för sig. När pratade du med dina barn om kondomer? Eller när pratade du med dina barn om att nätet är fyllt av puckon?

Men det är klart. Lämna över ansvaret till någon annan så slipper ju du göra något.

ANNA-LYS sa...

Vad är det för fel på oss människor?
Oavsett ålder, så är det vi vuxna som genom vårt eget beteende dvs hänger på nätet ... skapar idéer om att det finns ett normalt och vackert liv om man träffas utanför nätet.
Att en , jag säger bara en i mängden lyckats ha sex med så många. Handlar tyvärr inte enkom om nätet, utan främst om vårt leverne. Inte konstigt att våra barn kombinerar nätromantik med sex i sitt identitetsökande.
Sen ska vi inte glömma att det finns mer icke-funktionella ute på nätet än på våra gator och torg.

Prata fungerar mindre bra än att vara en god förebild.

Jessica sa...

Eklindh: Det är ju slödder som gör såna här saker. Och vad menar du med att skylla på någon annan?

Jag som förälder är ansvarig för mina barns fostran, ingen annan. Och ja, mina barn är ganska väl insatta i sexualkunskap. Liksom i moraliskt/empatiskt tänkande samt integritet. Senast vi pratade om dessa puckon på nätet, var för 2 veckor sedan. Första gången när de började vara ute på nätet för ca 1,5 år sen.
Hur pratar du med dina barn?

Sen kan jag tyvärr inte ändra lagar, nej. Det ansvaret ligger på beslutsfattarna. Men jag kan kräva att de ska ändras. Så att det inte daltas med packet.




Anna-lys:
Människan är ett sjukt släkte. Och nog kommer många mörka sidor fram genom nätet. Och det ÄR vi föräldrars plikt och ansvar att lära barnen vad som är rätt och fel. Som du säger, så görs det genom gott handlande som en bra förebild, inte genom ord.

Anonym sa...

Klart vi ska ha ansvar och insikt i våra barnsliv, det handlar inte om att vi ska snoka och bryta deras intregitet utan det handlar om att vi ska ta ansvar för barn och tonåringar tänker ofta inte på riskerna för sitt handlande, att när man tex lämnar ut saker om sig själv att det sedan kan utnyttjas.

Att ha bra kommunikation med sina barn är jätte viktigt....

Jessica sa...

Du har så rätt, witch. Barn är ju barn, och ska så vara. Och hur skulle de kunna veta om människan bakom användarnamnet är schysst? Det kan ju inte ens jag veta när jag sitter här.

Det är därför mina barn inte får chatta med andra än sina klasskompisar. Men det satt långt inne att ge dem sina msn-adresser. Jag tycker egentligen att de är för unga.

Fast de har fått samma förmaning om IT som i verkliga livet, Kommer det nån läskig, äcklig typ så är det 4S som gäller...
Sparka Snoppen Skrik o Spring!